NIEUWEGEIN
ONTDEKT
NAZARETH

600 jaar geleden werd in het huidige park Oudegein het Nazareth klooster gesticht, met alle (smeuïge) perikelen die daarbij kwamen kijken. Om deze historische gebeurtenis een plek te geven in de Nieuwegeinse canon, slaan diverse Nieuwegeinse partijen hun handen ineen. 

'Project Nazareth' is een prachtig voorbeeld van talentontwikkeling, stadsprogrammering en samenwerkingen binnen Nieuwegein, met Nieuwegeins cultureel erfgoed in de spotlight. In samenwerking met de Historische kring in Nieuwegein zijn Puck Dekker en Sam Jennen, twee derdejaars studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, op 1 maart begonnen met het vervaardigen van een kunstwerk in het vogelbroedbos van park Oudegein. Het wordt het silhouet van de ruïne van het Nazareth klooster, dat precies op die plek werd gebouwd. Het kunstwerk wordt gemaakt van wilgentakken, die bij het knotten in Nieuwegein zijn verzameld. Zo heeft het werk een duurzame herkomst, een historische betekenis en het zal ook een verbintenis aangaan met het vogelbroedbos.  

Op 10 mei 2023 vindt er een bijzondere editie plaats van de einduitvoering van ‘De Talentenklas’ van het kunstencentrum van DE KOM. In ‘De Talentenklas’ krijgen leerlingen van verschillende disciplines extra verdieping binnen hun eigen vakgebied. Hun krachten worden dit jaar gebundeld in de einduitvoering ‘NON - Nieuwegein Ontdekt Nazareth’, die verhaalt over diverse gebeurtenissen die plaats hebben gevonden in het Nazareth klooster. Anne Terwisscha schreef het script en Carin Sleurink vervaardigt het decor. De Historische Kring Nieuwegein zal voorafgaand aan ‘NON’ een inleiding geven. Houd de website in de gaten voor de ontwikkelingen. DEKOM.NL/NON.

SAMENWERKINGSPARTNERS
Gemeente Nieuwegein
De Historische Kring Nieuwegein
Anne Terwisscha (script)
Frans Zonneveld (artistieke leiding)
Kees Adolfsen (muzikale leiding)
Carin Sleurink (decor)

Het Nazareth Klooster
Het Nazareth klooster werd gesticht door drie nonnen in 1423. Zij waren uit Almkerk gevlucht na de St. Elisabethsvloed van 1421. Na een onstuimig bestaan werd het klooster in 1565 op last van Paus Pius IV gesloten. De laatste nonnen hebben in 1572 het klooster verlaten, waarna het in verval is geraakt.

Kunstwerk
Op 1 maart zijn Puck Dekker en Sam Jennen, twee derdejaars studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, begonnen met het vervaardigen van een kunstwerk in het vogelbroedbos van park Oudegein. Het wordt het silhouet van de ruïne van het Nazareth klooster dat op die plaats 600 jaar geleden werd gesticht. De ruïne komt langs het fietspad dat van de parkeerplaats naast Jack's Grillhouse loopt naar de Coopertestbaan.

Wilgetakken
Het kunstwerk wordt gemaakt van wilgentakken, die bij het knotten in Nieuwegein zijn verzameld. Zo heeft het werk een duurzame herkomst, een historische betekenis en het zal ook een verbintenis aangaan met het vogelbroedbos. Het weven van wilgentakken is in de omgeving van Nieuwegein een typerend oud gebruik wat past bij de geschiedenis van het klooster. Eind april is het kunstwerk klaar.