In 2024 en 2025 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. Door het hele land staan we erbij stil dat Nederland dankzij de inzet van militairen van de geallieerde landen en met hulp van het verzet werd bevrijd.
De littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet, zijn 80 jaar later nog steeds zichtbaar. Alleen in een land zonder oorlog, waar mensenrechten worden nageleefd en waar geen onderdrukking is, zijn we vrij om te zijn wie we zijn. Wij kregen in 1945 onze vrijheid terug, maar op veel plaatsen in de wereld wordt tot op de dag van vandaag oorlog gevoerd. Vrijheid is nooit af; we moeten er dagelijks aan werken om de ander de ruimte te geven en onze democratie te bewaken. Op die manier blijft Nederland een vrij, tolerant land. Daarom vieren we vrijheid niet alleen, maar samen. Want vrijheid deel je met elkaar.
Zie voor meer evenementen in Nieuwegein rondom '80 jaar vrijheid' ziemeerinnieuwegein.nl.
Op 9 maart opent in DE KOM de fototentoonstelling 'Jong in de Oorlog', waarin 12 portretten te zien zijn van inwoners uit Nieuwegein (Jutphaas en Vreeswijk), die jong waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze expositie heeft een verbinding met de gelijknamige tentoonstelling in Museum Warsenhoeck, waar de verhalen van deze geportretteerden te horen en te zien zijn. De foto’s van Marijke van Vliet – van Overbeek laten je de kracht van deze mensen zien.
DE KOM doet mee aan 'Theater na de Dam Jong'; een nationale traditie waarbij op 4 mei, na de Nationale Herdenking, door het hele land op hetzelfde moment voorstellingen spelen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog of via die oorlog reflecteren op de wereld van vandaag. Aan de hand van verhalen van ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog uit Jutphaas en Vreeswijk maken jongeren van de KOM Productieklas een voorstelling over vrijheid anno nu.