Shakespeare stuk over fake nieuws

Jongeren en Shakespeare
Het is misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie. Toch heeft Goedemorgen Theaterproducties het Shakespearestuk Richard III in een humoristisch en eigentijds jasje gestoken waardoor het toneelstuk wel degelijk de jongere generatie zal aanspreken.

Hoofdrolspeler
Yamill Jones kruipt in de rol van Richard III. De acteur die bekend is geworden door zijn rol in de serie Spangas en kijkt er enorm naar uit. “Het verhaal is eigenlijk een strijd tussen Shakespeare en Richard III en dat zorgt voor zo’n leuk verhaal”, vertelt hij. Richard III komt erachter dat Shakespeare hem in zijn boek heeft neergezet als een grote slechterik. Daar is hij het helemaal niet mee eens. Richard III vindt dat het verhaal van Shakespeare is gebaseerd op grote leugens en roept de schrijver ter verantwoording. Hij wil laten zien dat de echte Richard ook lief en charmant is.

“In het verhaal wisselen goed en slecht elkaar op een speelse manier af”, vertelt Yamill. “De toeschouwers worden meegenomen in een strijd tussen Richard en Shakespeare. Dat wisselen van goed naar slecht in mijn personage is best een uitdaging. Maar mijn medespelers Thijs en Chava hebben het nog moeilijker en spelen 10 verschillende rollen. Dus voor hen zitten er helemaal veel wisselingen in met steeds een ander accent en een ander hoedje. Een andere uitdaging is de repetitietijd. Normaal repeteren we zes weken maar voor dit stuk staan negen repetitiedagen. Het is dus hard werken.”

Social media
Het spanningsveld tussen goed en slecht is niet het enige belangrijke thema in het stuk. “We willen jongeren er ook van bewust maken dat ze niet alles zomaar moeten geloven wat ze op social media lezen, maar eerst de feiten checken. Daarmee wordt het stuk heel erg naar het nu met fake nieuws getrokken”, vertelt Yamill. “Shakespeare wordt gezien als elitair en moeilijk. Wij willen het tegendeel bewijzen. Het is een oud verhaal maar met de gekozen verhaallijnen toch heel hedendaags. Ik vind het erg mooi om een eeuwenoud verhaal naar het ‘nu’ te halen.”

Richard III is een stuk voor een jongeren. Een doelgroep waar Yamill graag voor speelt. “Jongeren zijn heel goed in het doorgronden van patronen. Je moet ze dus voor zijn om te voorkomen dat ze verveeld raken omdat ze al weten hoe het gaat verlopen”, zegt hij. “Ik vind dat erg leuk om ze die cadeautjes te blijven geven. Wat ik ook leuk vind aan het spelen voor een jong publiek is de eerlijkheid. Volwassenen kennen de code van theater. Ze kijken naar de voorstelling en na afloop geven ze applaus. De jeugd kent die code nog niet en dat betekent dat je hard moet werken om dat applaus te verdienen. Je moet de aandacht er constant bij zien te houden. Maar als je ze dan meekrijgt dan is dat fantastisch. Dat is echt het mooiste compliment. Laatst zei een jongere tegen mij ‘Als dit theater is dan wil ik wel vaker gaan’. Dat is toch mooi? Dan is mijn missie geslaagd.”Richard III met Yamill Jones, Thijs Miedema en Chava voor in ’t Holt is tot en met 6 januari te zien in theaters door het hele land. Kijk voor meer informatie en kaarten op WWW.GOEDEMORGENTHEATERPRODUCTIES.NL