VACATURE DIRECTEUR-BESTUURDER

DE KOM, stadstheater en kunstencentrum bruist van de activiteiten. Het is de aangewezen plek in Nieuwegein voor iedereen die kunst en cultuur wil beleven en beoefenen. DE KOM is een state of the art theater met twee zalen, een kunstencentrum en een sfeervol theatercafé. DE KOM verzorgt ruim 200 voorstellingen en tal van andere activiteiten per seizoen. Het kunstencentrum van DE KOM biedt cursussen en faciliteiten aan op het gebied van muziek, dans, toneel, musical en beeldende kunst. Daarnaast verzorgt het kunstencentrum in samenwerking met diverse partners een groot aantal kunst- en cultuurprojecten, vooral voor scholen en in de wijken. Ook leent het gebouw zich uitstekend voor zakelijk verhuur.

DE KOM is een theater voor en door de inwoners van Nieuwegein. Naast het reguliere programma worden ook uiteenlopende activiteiten ontwikkeld die verbinding hebben met de stad, binnen en buiten DE KOM. Van een buurtsoap en podcasts tot het jaarlijkse ‘Urban Dance Event’. 

DE KOM zoekt per 1 juni een

DIRECTEUR-BESTUURDER (M/V/X)
fulltime (36 uur per week)

Als nieuwe directeur-bestuurder is je belangrijkste opgave het succes van DE KOM verder uitbouwen, binnen én buiten de muren van het gebouw. Intern schep je de faciliteiten om je team te laten uitblinken en extern zorg je voor een stevige positionering van het theater en het kunstencentrum. Je geeft samen met het team van 80 medewerkers, ca. 20 zzp-ers en ca. 30 vrijwilligers én met talrijke partners vorm aan een bruisend en toegankelijk cultureel klimaat in Nieuwegein en de regio. Je rapporteert aan de Raad van Toezicht. 

TAKEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN

 • Je ontwikkelt en implementeert een heldere koers voor DE KOM. Daarbij houd je rekening met de maatschappelijke identiteit van Nieuwegein en heb je oog voor nieuwe publieksgroepen.
 • Je zorgt voor een aansprekend geheel aan activiteiten en vindt balans tussen culturele, maatschappelijke en commerciële ambities.
 • Je geeft op verbindende wijze leiding aan het managementteam, dat bestaat uit de controller, de manager marketing & programma, de manager hospitality, horeca en sales, de manager cultuureducatie en de manager theatertechniek.
 • Je zorgt voor een gezonde financiële bedrijfsvoering, efficiënte communicatiestructuren en geoliede werkprocessen, zodat je team optimaal kan presteren.
 • Je bent het boegbeeld van DE KOM in de lokale en regionale samenleving. Je onderhoudt contacten met overheden, fondsen, samenwerkingspartners en collega-organisaties. Ook ben je zichtbaar en toegankelijk voor medewerkers, cursisten, artiesten en publiek.

WAT BRENG JE MEE

 • Expertise in en/of sterke affiniteit met theater, horeca, cultuureducatie en cultuurparticipatie.
 • Ervaring in een eindverantwoordelijke rol, bij voorkeur in een culturele of evenementenorganisatie met een complexe stakeholderomgeving.
 • Een visie op de maatschappelijke rol van theater en cultuureducatie in de samenleving en het vermogen die visie te vertalen in een heldere, realistische strategie voor DE KOM.
 • Gezonde zakelijkheid. Je bent gestructureerd en duidelijk.
 • Cultureel ondernemerschap. Je herkent en pakt kansen voor nieuwe partnerships en financieringsmogelijkheden.
 • Een coachende leiderschapsstijl. Je geeft mensen autonomie en vertrouwen waar het kan en stuurt bij waar het moet. Je bent empathisch en besluitvaardig.
 • Een verbindende persoonlijkheid. Je kan mensen inspireren en enthousiasmeren.
 • Een sterk netwerk in de culturele sector. Je beweegt je makkelijk in verschillende werelden van politiek, cultuur, onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.
 • Een sterke drive om kunst en cultuur in de volle breedte van zoveel mogelijk betekenis te laten zijn voor alle inwoners van Nieuwegein en de regio.


WAT BIEDEN WIJ

 • Een prachtige kans om met een professioneel, gepassioneerd team cultureel te ondernemen in een gezonde, succesvolle organisatie.
 • Een creatieve, dynamische en informele werkomgeving.
 • Een goed bereikbare werkplek in een architectonische eyecatcher in het midden van het land.
 • Salaris conform de Richtlijn bezoldiging directeuren private theaters van de WNP/VSCD.

PROCEDURE
De werving- en selectieprocedure wordt begeleid door cultureel searchbureau Marina Wijn Consultants. Contactpersoon voor deze vacature is Maartje Broekhans. Wij ontvangen je sollicitatie (CV en motivatiebrief) graag zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk zondag 3 maart 2024 via info@maartjebroekhans.nl. Wij zien uit naar kandidaten die de diversiteit van het team versterken.

 • De voorselectiegesprekken vinden plaats in de week van 11-15 maart in Amsterdam.
 • De eerste ronde sollicitatiegesprekken vindt plaats op 29 maart in Nieuwegein. 

Er zal een referentiecheck plaatsvinden en een assessment kan deel uitmaken van de procedure.

AANVULLENDE INFORMATIE
Extra informatie is te vinden op www.dekom.nl. Voor vragen kan je contact opnemen met Maartje Broekhans: 0618254470, info@maartjebroekhans.nl.

JE REACTIE IS ZEER WELKOM
Ben jij of ken jij een mogelijke kandidaat voor deze functie, neem dan contact op met Maartje Broekhans.