KOMKOMMERTIJD

Kweek snoepkomkommers in een upcycle KOMbakje

Zaai de minikomkommers binnenshuis op z'n vroegst 3-4 weken vóór de laatste verwachte vorstdatum in jouw regio. Ze hebben een warme omgeving nodig om te ontkiemen.

ZAAIEN

Plaats de aardetablet in een schaaltje of op een schoteltje en voeg 125 ml lauw water toe. Laat dit ongeveer 15 minuten staan. De tablet zal uitzetten tot ongeveer 250 cc cocosgrond. Maak de grond vervolgens grondig los met een vork of met je handen en vul het kartonnen kweekpotje. Plant de minikomkommerzaden in het kweekpotje en plaats ze ongeveer 1 cm diep in de grond. Wees zuinig met de zaadjes in de zak en bewaar eventuele overschotten voor een volgende keer. Houd de zaailingen warm, bij voorkeur tussen 21-24 graden Celsius. Zorg voor voldoende licht, hetzij met behulp van groeilampen of een zonnig raam. Voor extra kiemkracht: span wat doorzichtige folie over de zak en prik er enkele gaatjes in. Verwijder de folie zodra de plantjes deze raken.

VERZORGING
Houd de grond vochtig maar niet doorweekt. Overmatig water geven kan leiden tot schimmelproblemen. Als de zaailingen ongeveer 7-10 cm lang zijn en meerdere echte bladeren hebben, kun je ze verplanten naar grotere potten of naar de volle grond (je kunt ook 1 plantje in het kweekpotje houden om verder uit te laten groeien). De komkommers klimmen graag, dus bied een steun zoals een stokje of draad aan. Gebruik een evenwichtige vloeibare meststof als de zaailingen beginnen te groeien, en herhaal dit om de paar weken.

OOGSTEN
De komkommers zijn vaak na 50-70 dagen rijp voor de oogst. Pluk ze als ze nog stevig zijn, maar voordat de zaden volledig rijp zijn. Snijd ze voorzichtig af met een scherp mes of knip ze af om schade aan de plant te voorkomen. Het regelmatig plukken van de komkommers stimuleert de plant om meer te produceren. Zorg voor een goede verzorging en je zult genieten van een overvloedige oogst.

Het bakje waar het kartonnen kweekpotje in geplaatst kan worden, is gemaakt van oude KOM-banners. Medewerkers van 'Studio 10', onderdeel van Reinaerde, recyclen KOM-gerelateerde materialen tot nieuwe gebruiksvoorwerpen. Wil je weten welke items we nog meer hebben? KOM erachter!