1

Oscar Kocken en Lucas de Waard
zo 27 nov 14.00
zo 27 nov
14.00
  • zo 27 nov
    14.00
    kleine zaal
    geweest

Een jongetje draait per ongeluk een verkeerd nummer en in plaats van zijn vriendje krijgt hij een oudere man aan de telefoon. Ze praten meer dan een half uur, over kinderfeestjes, snoep en dierentuinen, en als het jongetje moet ophangen vraagt de man: ‘Bel je me nog eens?’ De jongen spreekt hem nooit meer, maar vraagt zich op zijn 38e nog altijd af wie de man was en waarom hij, op een zaterdagavond, zo blij was om te praten met een wildvreemde. 

In hun eerste gezamenlijke voorstelling 1 verkennen Oscar Kocken en Lucas de Waard de vele gezichten van eenzaamheid, en wat precies het verschil is met alleen zijn. Ze spitten in romans, liedjes, de Quest en hun eigen leven, om zo samen af te rekenen met het taboe op eenzaamheid en duidelijk te maken dat het niet iets is wat zich enkel afspeelt in piepkleine bejaardenflatjes, maar juist iets is van alle leeftijden. En dat je je misschien juist in een groep eenzamer kan voelen dan wanneer je écht alleen bent. De voorstelling 1 is zwartkomisch verteltheater tussen fictie en documentaire, tussen universeel en persoonlijk, tussen melancholisch en hoopvol. Op zoek naar verbinding, op zoek naar wat ons mens maakt.

Het Cultureel Persbureau noemde 1 in een recensie ‘hartverscheurend mooi’ en de Volkskrant zette de voorstelling in de zomer van 2022 in hun lijst met theatertips.

Schrijver, interviewer en podcastmaker Oscar Kocken presenteert regelmatig programma’s in DE KOM, schreef sketches voor Spijkers Met Koppen, interviewt 100% Onbekende Nederlanders in zijn interviewprogramma ‘Zomaargasten’ en kreeg lovende kritieken voor zijn voorstellingen ‘Bejaarden & Begeerte’, ‘Orde van de Dag’, ‘Jut’ en ‘Het Torentje’. Schrijver Lucas de Waard schreef het scenario voor 'Geina, de Buurstsoap', bedacht en speelde de muzikale vertelvoorstelling ‘Stil Leven’, presenteerde ‘De Waard en zijn Gasten’, is werkzaam als scenarist (o.a. ‘Watskeburt de musical') en schreef de romans ‘De Kamers’, ‘Kraaien Tellen’ en ‘Bast’. Lucas won de Musical Award voor het Beste Script voor ‘Willem Ruis; de show van zijn leven’.

Na de voorstelling is er ruimte voor een nabespreking in de zaal.

Concept, tekst en spel: Oscar Kocken & Lucas de Waard
Fotografie: Dave Menkehorst
Vormgeving: Ilse de Graaf
Stem: Daniëlle Zawadi
Regieadvies: Eva van Pelt en Marcel Osterop