Second life

SHIFFT
wo 24 mei 20.30
wo 24 mei
20.30

Een reality-check op dubbellevens

Een gelaagd en intiem duet, geïnspireerd op beroemde choreografie van Hans van Manen (Live, 1979). Ruim veertig jaar later kiest choreograaf van Luijk voor een nieuw perspectief. Met de komst van een cameraman verandert de dynamiek tussen de dansers op het toneel en wordt het publiek meegenomen in een parallel verhaal op film. De dansers raken verzeild in een zoektocht naar houvast en identiteit waarin hun liefde plaatsmaakt voor egocentrisme. Beiden dansen de rol van hun leven. Maar wanneer het doek valt is er geen weg meer terug.

Is het een dansvoorstelling of film? Second Life is een actuele dansvoorstelling over het verlangen naar een nieuwe identiteit; een second life. Een gelaagde voorstelling vormgegeven vanuit verschillende perspectieven. Want hoe onweerstaanbaar is een dubbelleven?

 

“Toen ik Live (1979) van Hans van Manen zag, raakte ik ontzettend geïnspireerd. Ik zag een immense concentratie en professionaliteit in de manier waarop de cameraman de dansers gadesloeg en registreerde. Inmiddels is de video-technologie groots geëvolueerd, sterker nog, het vormt een permanente aanwezigheid in onze persoonlijke levenssfeer. Iedereen is cameraman en iedereen is acteur.”

Jasper van Luijk